Bitcoin – den nya digitala valutan

  • av

Många har hört talas om valutan Bitcoin, men kanske inte riktigt förstår hur det här med kryptovalutor fungerar. Visst är det komplicerat att förstå alla detaljer, men här kommer en kort redogörelse för varför Bitcoin, den ledande digitala kryptovalutan, nu i dagarna slog nytt rekord i värdering.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är inte så mycket en valuta som ett system för hur värden kan föras över till en andra part, utan att en tredje part måste stå garant för transaktionen, så som är fallet med dagens banker. Transaktionen och förflyttningen av värdet bekräftas istället av ett nätverk som arbetar, minar, transaktionen. Det gör alltså att det traditionella sättet att se på överföring av pengar in riktigt gäller för bitcoin. En annan sak som är viktig att nämna gällande bitcoin är att det endast finns 21 miljoner möjliga mynt. Det innebär alltså att bitco in är inflationssäkrat, vilket är en av anledningarna till att det oftast jämförs med guld.

Varför ökar värdet?

Bitcoin skapades av ett hemligt alias som benämnt sig själv som Satoshi Nakamoto. Han släppte ett white paper på hur systemet skulle kunna fungera och därefter drog systemet igång år 2009. Under de senaste åren har vi nu sett enorma värdeökningar i bitcoin. En av anledningarna till de senaste månadernas ökningar kan vara det faktum att stora investerare har gett sig in och börjat köpa bitcoin. Men inte minst så kan det också bero på att de stora stimulanspaketen som staterna världen över rullar ut, ju kommer att betalas med att fler pengar trycks, vilket innebär inflation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *